Healthcare Cleaning Forum: Zorginfecties, een stille epidemie
Wednesday, 15 January 2020

Healthcare Cleaning Forum: Zorginfecties, een stille epidemie

Er worden voortdurend nieuwe en betere geneesmiddelen en behandelingen ontwikkeld, en dat is een goede zaak. Maar voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom wordt er in veel landen geïnvesteerd in vaccins. Zorginfecties zijn tegenwoordig echter een groot probleem, en ziekenhuizen slagen er niet in om deze stille epidemie onder controle te krijgen.

Het ontstaan van de stille epidemie in ziekenhuizen

Zorginfecties zijn een gigantisch probleem voor zorginstellingen, één dat zich niet zo gemakkelijk laat oplossen. Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC)) lopen in Europa jaarlijks 4,5 miljoen mensen een zorginfectie op. Dat betekent dat één op de vijftien ziekenhuispatiënten een zorginfectie heeft.

Deze cijfers tonen aan hoe groot het probleem is voor ziekenhuizen, die ondertussen hard proberen de beste mogelijke zorg te leveren. Zorgverleners behandelen zieke en gewonde patiënten om hen te genezen, maar een deel van hen loopt een infectie op in plaats van beter te worden. In sommige gevallen is de zorginfectie zelfs gevaarlijker dan de oorspronkelijke reden waarom de patiënt in het ziekenhuis werd opgenomen.

En dat is de essentie van het probleem. Zorginfecties maken het werk van zorgverleners ongedaan en stellen patiënten bloot aan risico's als invaliditeit en overlijden. Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) schat dat er alleen al in de VS jaarlijks zo'n 1,7 miljoen patiënten overlijden aan de gevolgen van zorginfecties. Het laat zich raden hoeveel dat er wereldwijd dan zijn.

Het grootste probleem is dat dit cijfer op korte termijn niet zal dalen. In de EU komen er elk jaar 2,7 miljoen nieuwe patiënten met een zorginfectie bij. Zorginfecties zijn een stille epidemie geworden, die kan uitgroeien tot een wereldwijde crisis als we niet snel actie ondernemen.

De nieuwe aanpak van het Healthcare Cleaning Forum 2020

Er is een duidelijke link tussen ziekenhuisomgevingen en patiëntveiligheid. Deze link was onderwerp van gesprek tijdens Interclean Amsterdam 2018 naar aanleiding van een speciaal evenement dat over dit onderwerp werd georganiseerd.

Het evenement was een groot succes en trok bezoekers van over de hele wereld. De enorme populariteit maakte duidelijk dat schoonmaken in de zorg bij veel organisaties een ondergeschoven kindje is. In het verslag van het HCF stond dat recent pas duidelijk is geworden hoe belangrijk de ziekenhuisomgeving is voor de patiëntenzorg. Zorginstellingen van over de hele wereld zijn nog aan het onderzoeken wat de beste manier is om infecties te voorkomen.

Tijdens Interclean Amsterdam 2020 wordt er opnieuw een Healthcare Forum georganiseerd. Het omarmen van de verschuiving op het gebied van omgevingshygiëne in de zorg en het voorop blijven lopen op de markt staan tijdens dit forum centraal. Tegenwoordig weten we dat ziektekiemen in de omgeving van de patiënt een belangrijke bron van zorginfecties zijn. Wetenschappers hebben bovendien bevestigd dat het aantal infecties en daarmee ook het aantal overlijdens afneemt als de omgeving van de patiënt verbetert. Er wordt op verschillende manieren aan gewerkt om de situatie te verbeteren: door wetenschappelijk onderzoek te stimuleren, technische innovaties te bevorderen, oplossingen af te stemmen op de praktijk en de manier waarop we over personeel denken te veranderen. Als we echt het verschil willen maken, moeten we de kennis van zorginstellingen, bedrijven en wetenschappers combineren.

De nieuwe doelstelling: wetenschappelijk onderzoek en ervaring

De nieuwe doelstelling van het HCF is om de deelnemers het beste wetenschappelijk onderzoek en de beste ervaring aan te reiken. Op basis daarvan kunnen ze de beste innovaties ontwikkelen, waardoor ze toonaangevend kunnen worden in de markt en op het gebied van patiëntveiligheid.

Tijdens het Forum zullen er ook verschillende praktische demonstraties worden gegeven, onder andere op het gebied van sterilisatie van instrumenten en afvalbeheer. Verder doen we uit de doeken op welke manier de water- en luchtkwaliteit van invloed is op ziekenhuisomgevingen en de resultaten bij patiënten. Na afloop van het Forum gaat u naar huis met talloze nieuwe ideeën om de schoonmaak en infectiepreventie in uw instelling te verbeteren.

In 2020 zal Dr. Didier Pittet, professor geneeskunde en ziekenhuisepidemiologie en verbonden aan de universitaire ziekenhuizen van Genève, Zwitserland, opnieuw zijn kennis delen tijdens het HCF. Ook Alexandra Peters van het infectiebestrijdingsprogramma van de universitaire ziekenhuizen van Genève en Dr. Pierre Parneix, gespecialiseerd in volksgezondheid en ziekenhuishygiëne en verbonden aan het Centre Hospitalier Universitaire van Bordeaux, zullen deelnemen aan het Forum. Nieuw in 2020 is Dr. Cheryl Dunn, CQC Support Director bij de Dudley Group of Hospitals FT. We kijken ernaar uit om dit ervaren panel van deskundigen te mogen verwelkomen tijdens het Forum.

Dr. Pierre Parneix vertelt over de vier methoden voor kwaliteitsbeoordeling en de bijbehorende normen om targets en aanvaardbare niveaus te definiëren. Deze methoden worden gebruikt om de doeltreffendheid van schoonmaakprocessen voor ziekenhuisruimtes te monitoren, waaronder de schoonmaak na ontslag van een patiënt en het beheer van oppervlakken die veelvuldig worden aangeraakt. Daarnaast zijn de methoden ook van toepassing op het beheer van zorgomgevingen, ATP en het verwijderen van op oppervlakken aangebrachte fluorescerende markers.

Dr. Cheryl Dunn legt uit hoe de organisatiecultuur van een ziekenhuis van invloed is op de preventie van zorginfecties. In deze sessie gaat het over onderwerpen als organisatiegericht leiderschap, moed en een cultuur van verantwoordelijkheid.

Press contact

Hilke de Vries
Brand Marketing Manager
+31 (0)6 132 22 792
h.d.vries@rai.nl